Orientaatiopäivä 25.6.





Koko euroopassa Suomen julkinen sektori on suurin. Tuottavuus on laskenut koko 2000- luvun ajan. Rakenteita ei olla pystytty uudistamaan riittävän nopeasti maailman muuttuessa. Suomi on ensimmäinen maa joka tulee olemaan EU:n tarkkailulistalla nimenomaan tuottavuuden puutteen takia.

Samaan aikaan olemme kuitenkin rakentaneet erittäin hyvän hyvinvointiyhteiskunnan. Kun olemme alkaneet rakentaa hyvinvointiyhteiskuntaa, on huoltosuhteemme ollut läntisen euroopan paras. Vuonna 2030 huoltosuhteemme tulee olemaan euroopan huonoin.

Työikäisen väestön määrä vähenee. Vanhusten määrä kasvaa ja koko väestö vähenee hieman.

Helposti ajattelemme, että täytyy muodostaa uusi rakenne, mutta emme ajattele, että voisimme löysätä hieman ja tehdä asioita täysin eri tavalla. Kontrolli, ohjeet ja säännöt kangistavat toimintaamme. Teemme asioita vain siksi, että niitä on aina tehty samalla tavalla. Ratkaisu ei ole rutiinien tehostamisessa, vaan uusien innovaatioiden ketterässä käyttöönotossa.

Sote- uudistus tapahtuu parhaillaan nimenomaan erikoissairaanhoidon ehdoilla.


Mikä on tärkein omianaisuus vanhuspalveluissa toimiessa?
- Sosiaalisuus
- Kohtaaminen

Sosiaalisuuden ja vuorovaikutuksen keinot ovat ainoat keinot tuottaa kotihoidossa hyvää elämää. Läheisten, omaisten, lääkärien ja koko henkilökunnan väliset vuorovaikutuskeinot ovat tärkeimmät välineet. Rakenteiden rikkominen ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat asioita joilla hyvä elämä taataan. Hyvää elämää voidaan tuottaa hetki, viikko tai vuosi kerrallaan. Jokainen hyvä hetki on arvokas.

Työelämän onnistumiset liittyvät aina asiakkaaseen. Kiva tekeminen, yllättäminen, asiakkaan ilahduttaminen. Ne ovat merkityksellisiä asioita. Kukaan ei iloitse sitä, että on saanut kaikki päivän asiat tehtyä täysin ohjeiden mukaisesti.

On tehtävä uusia, erilaisia asioita yhdessä. Ei ole ulkopuolisia ihmisiä jotka tulee tekemään uusia asioita. Ne on tehtävä sisäisesti yhdessä ja ne on ehdottomasti tehtävä näkyviksi.

Twiitti on pieni asia tehdä, mutta se luo joka kerta imagoa ja vahvistaa esimerkiksi työnantajakuvaa. Vuorovaikutus ja viestintä on huomattavasti tärkeämpää kuin luullaan. Nyt ensin viestitään ja sitten toimitaan sen mukaisesti. Nostaa luottamusta asiakaskunnassa ja muuttaa myös asiakkaan odotuksia.

Kun sote-alue tulee, on oltava jotain erottuvaa ja parasta, jotta sitä ei lähdetä harmonisoimaan. Jos oma palvelurakenne on loistava, ei ole väliä vaikka sen rakenteita lähdetään muuttamaan.

Kotihoito on elämysbisnestä. Se on vapaata ja vetovoimaista tulevaisuudessakin. Saat itse päättää milloin ja miten teet sitä, kunhan tuotat mahdollisimman paljon hyvää elämää loviisalaisille vanhuksille. Taasiakodin yökerho tuottaa huomattavan paljon enemmän hyvää elämää kuin osastokierros.

Taasiakotiin voi tehdä myös hyvinvointihotellin. Sinne voi tulla tarpeessa olevat ihmiset. Leskeksi jääneet jne. Voivat tulla ihmisten seuraan illaksi, nukkua yön muiden seurassa, ei syrjäytyä ja pysyä sosiaalisessa ympäristössä.

Taasiakodin hyvinvointihotellissa voi asua myös omaiset, opiskelijat tai kaukana asuvat läheiset tarvittaessa.

Jos tarkoitus on tuottaa hyvää elämää ihmisille, sitä ei kiellä kukaan. Näkyvyys Pinterestin kautta synnyttää jo ensimmäisenä yönä 10 hyvää tarinaa. Nykyisellä toimintamallilla sitä ei tule koskaan tapahtumaan. Työn näkyväksi tekeminen nostaa työnantajan imagoa ja tekee asiakkaista näkyviä ja osallisia ympäristölleen.

iPadin kautta saatava yhteys yöaikaan lisää asiakkaiden turvallisuutta ilman fyysisiä käyntejä. On otettava uusia malleja käyttöön. Vanhan mallin pieni viilaaminen ei tule auttamaan koskaan merkittävästi. On tehtävä kokonaan uutta toisella tavalla.

Jos yökerhon avulla saadaan kaksi ihmistä asumaan kotonan vuoden pidempää, tarkoittaa se 100 000€ säästöjä Loviisalle. Tämä antaa mittakaavaa muutoksille.


Kotihoidon työn vaikuttavuus uudessa sosiaalisessa maailmassa ja uusissa vuorovaikutuksen kentissä on valtavan iso. Kokeiluissa ja uusissa toimintamalleissa pahinta voi olla, että niihin ei tule yhtään asiakasta.

Nopea kokeilu uuden palvelun kanssa. Ei suunnitella kuoliaaksi, vaan kokeillaan reilusti ja sitten muutetaan jos huomataan, että ei toimi.


Kokeilu 1.
Iidan yökerho.

Kokeilu 2.
4 ihmistä kokeilee 20 asiakkaan kanssa 15 viikkoa uutta työnteon mallia. He itse päättävät miten olemassa olevilla resursseilla tuotetaan mahdollisimman paljon hyvää elämää hoidettaville ihmisille. He myös raportoivat tekemänsä tunnit ja kuvaavat ihmisten elämää työnsä yhteydessä. Jos yksi on sairastunut, hoitaa tiimi asian keskenään. Jos kaksi sairastuu kerralla, hoidetaan sijainen.

Innovaatiot ja kokeilut seuraavan 4 kuukauden aikana?


- Jaana lupaa rakastua K-kaupan sälliin ja käydä hänen kanssaan läpi koko tuotteiden toimitusprosessin alusta loppuun 105 päivän aikana.

- Nathalie keittää yläkerran ja alakerran kahvit täysin sekaisin.

- Ida lisää yökerhon emännäksi myös Barbron

- Sofia käy vähintään kerran yökerhossa pitämässä kreikkalaisen teemaillan

- Mona käy jonkun luona kerran viikossa tekemässä kunnollista herkkuruokaa täysin alusta loppuun asti.

- Barbro ottaa haasteen vastaan (loman jälkeen)

- Petri ottaa uuden asenteen Lisbethiin ja Monicaan

- Carina pitää kerran viikossa eri teemoilla päiväkerhoa

- Karin ja Sari tekee asiakashaastattelut 12 ihmiseltä joissa selvitetään asiakkaan unelmat ja vähintään 1 unelma toteutetaan.

- Mari aloittaa kauan kaivatut asiakkuuspalaverit lähihoitajien kanssa aloitetaan ensi viikolla

- Satu pitää huolen, että ei ole yläkerran ja alakerran väkeä, vaan kaikki ovat yhtä yhteisöä.

Yötehtävä:
Jokainen miettii 1-3 henkilölle pienen tehtävän minkä hän/he tekevät heti, jotta vanhusten hyvä elämä toteutuu. Ei sovita etukäteen, vaan tarkkaillaan ja mietitään mikä sopii kenellekin. Jos yksikin kannattaa, niin se tehtävä pitää toteuttaa.

Bonustehtävä:
Jokainen onnistuneesti suoritettu tehtävä mahdollistaa Lisbethille tai Carolalle annettavan yhden tehtävän.

Jos verrataan kotihoidon tilaa nyt ja aiemmin, voidaan todeta, että asiakkaiden kunto on rakennemuutoksista johtuen heikompaa kuin ennen. Aiemmin töitä kuitenkin tehtiin hieman enemmän ja sairauspoissaoloja oli vähemmän,

Nyt ongelmana on pienten yksittäisten asioiden viilaamiseen keskittyminen. Kokonaiskuva ei ole kunnolla hallussa ja toiminta on sirpaleista.

Kotihoidon tehtävänä on kotona asumisen mahdollistaminen ja hyvä elämä. Ei kotona pärjääminen.

Kotihoito on kaikista kuntatöistä houkuttelevin nuorille sukupolville. On vapaus tehdä ja kehittää työtä sillä tavoin kun itse haluaa. On välttämätöntä ottaa kotihoidon voimavarat käyttöön, jotta työn imago myös pysyy houkuttelevana.

Suurin este kehittämiselle on se, että olemme tottuneet olemaan liian tottelevaisia. Jos joku on vähänkin kivaa ja mukavaa, ajattelemme sen heti olevan jollain tavoin kiellettyä. Kiellämme myös asioita hyvin helposti ja heppoisin perustein. Esimerkiksi valokuvaus. Ei ole mitään sääntöä, että lupaa pitäisi kysyä omaisilta. Perustuslaki antaa vanhuksille täysin samat oikeudet kuin kaikille muillekin. Päättämisoikeus ei siirry missään vaiheessa automaattisesti lapsille tai omaisille.

Toinen este ketterille kokeiluille on liiallinen suunnittelu ja esteiden miettiminen. Mietitään aivan liikaa riskejä ja esteitä, eikä keskitytä hyötyihin ja rokeaan kokeiluun.

Ainut ihminen joka useassa tapauksessa tietää asukkaan tarpeet ja vaatimukset parhaiten on nimenomaan hoitaja. Ei kaukainen sukulainen tai harvoin vieraileva omainen.

Linkkejä:

Aava Hyvä Vanhuus- kirja

LoviisaHyväVanhuus Pinterestissä:

Pinterest

LoviisaHyväVanhuus Twitterissä:

Twitter

1 kommentti: